Steppe ris - iznenađujuće lijepa i graciozna zvijer

Vijesti i društvo

U našem svijetu, mnoge nevjerojatne stvorenja prirode. Koliko se divljih mačaka može naći na našem planetu! A vi, na primjer, znate koje su pasmine risa? Ovo je španjolski i kanadski, pa čak i stepa. Razgovarat ćemo o potonjem.

Steppe ris

Caracal je grabežljivac sisavaca kojipripada obitelji mačaka. Izvana, životinja je vrlo slična drugim sličnim, međutim, genetske značajke uzrokovale su da je izdvojena u zasebnom redu.

stepe ris
"Karakal" u turskom znači "crno uho". Usput, stražnja strana ušiju u takvim mačkama je crna.

U sjevernoj Africi, stepeni ris naziva se "Berberom". Izvana, životinja doista nalikuje risu, ali karakal je tanji i nešto manji. Druga je razlika u boji jedne boje.

Prosječna duljina tijela je 75 cm, a rep je 28 cm, visina u ramenima je oko 44 cm, a njezina težina varira od jedanaest do devetnaest kilograma.

Uši u risu s gumama (ne više od petcentimetara) na krajevima. Krzno je gusta i kratka. Vanjska strana ušiju i četke su crna. Boja sliči sjevernoameričkoj pumi: na čeljusti na stranama crne su oznake, bjelkasto dno i crvenkasto-smeđi ili pješčani vrh. Vrlo rijetko, ali možete susresti takvo zadivljujuće stvorenje kao crni karacal. Steppe risa s takvom bojom naziva se "caracal melanist".

caracal steppe lynx
Prema morfološkim obilježjima, ta je životinja bliža pumi, iako izgleda kao rijedak. Također je caracal blizu afričkog servala. Usput, u zatočeništvu je prešao s njim.

Steppe ris se nalazi u podnožju, pustinjama i savanama Afrike, kao iu Aziji. Rijetko se susrećete s takvom životinjom u CIS-u: nalazi se u Turkmenistanu, kao iu Bukhara regiji Uzbekistana.

U pravilu, stepeni ris hvata noću, ali u proljeće i zimi se može naći u poslijepodnevnim satima.

Gdje živi čudesna zvijer?

U pravilu, skloništa za caracal služe kao burrowslisice i porcupines, kao i pukotine stijena. Ponekad već nekoliko godina koriste jedno mjesto. Ženke zauzimaju male površine koje se nalaze na periferiji, a muškarci odabiru opsežno.

Vrsta Bobcats
Iako stepe ris i dugačke noge, to ne možetrčite velike udaljenosti, tako da lovi, preživjele žrtvu velikim (duljinama do 4,5 m) skokovima. Ima vrlo brzu reakciju. Caracal iz letećeg jata može odmah ugrabiti nekoliko ptica. Glavna hrana stepe risa je glodavci (tlo vjeverice, gerbils), antilope (male), a također i zečeve-tolai. Ponekad joj hrana postaje gmazovi, insekti, male grabežljive životinje (mongooza, lisica). Osim toga, može napadati koze i janjetine ili ukrasti perad. Steppe ris može dugo voditi bez vode, dobit će tekućinu od plijena.

Kako bi sakrio svoju igru ​​od drugih grabežljivaca, Karakal ju je povukao na stabla.

reprodukcija

Stepinji ris ulazi tijekom cijele godine, ženka imaovo razdoblje može biti do tri partnera. Vrijeme trudnoće je oko 80 dana. Jedna žena rođena je za šest mladih. Prije nego što bebe okreću mjesec dana, ona ih izvodi iz jednoga brloga svaki dan, svaki drugi dan, nekom drugom. Kad mladunčad navrši šest mjeseci, napuštaju majku i naseljavaju se u svoje vlasništvo. U 18 mjeseci stepe ris postaje spolno zrelo.